Rapport från kommunfullmäktige 19/4-2017 | Sverigedemokraterna i Vellinge

Rapport från kommunfullmäktige 19/4-2017

Det blev en ärofylld kväll för Sverigedemokraterna då ett enhälligt kommunfullmäktige beslutade bifalla en motion, inlämnad av Sverigedemokraterna. Motionen är skriven av ledamoten Kristian Svensson och beslutet innebär att kommande gatunamn i Hököpinge ska vara inspirerade av den kände skulptören och författaren, Axel Ebbes verk.

 

”Axel Emil Ebbe, född 27 mars 1868 i Hököpinge i Skåne, död 28 september 1941 i Hököpinge, var en svensk skulptör och författare. Axel Ebbes föräldrar var storbönder och brukade Gränja gård i Hököpinge kyrkby, som hade funnits i släktens ägo sedan generationer tillbaka. Han studerade måleri för Fredrik Krebs och skulptur för norsk-danske skulptören Stephan Sinding. Han studerade även i Berlin, Wien, Paris och London. Ett av hans mest kända verk är Solrosen i Malmö Kungspark eller Famntaget i Smygehuk, för vilken Uma Thurmans mormor, Birgit Holmquist, påstås ha stått modell. Ebbe var även illustratör och diktare på bygdemål.

Sverigedemokraterna i Vellinge anser att Axel Ebbes verk inte tillräckligt uppmärksammats i kommunen och utanför kommunen. Jan Troell har nyligen haft förvisning på filmen om Axel Ebbe för speciellt inbjudna. Inom kort kommer filmen att visas för allmänheten.

Hans grav återfinns på Hököpinge kyrkogård och i Trelleborg finns en konsthall med ett antal av hans verk.

Sverigedemokraterna i Vellinge är övertygade om att Axel Ebbe, hans hembygd och verk skulle kunna locka turister till regionen om hans verk fick den publicitet som de förtjänar. Att namnge gator i hans hembygd är en början på detta arbete.

Exempel på gatunamn skulle kunna vara:

Solrosens gata Den vises gata
Famntagsvägen Leksaksvägen
Sjöormsgränden Kyrkogrimsvägen
Arbetets äras gata Snapphanegränd
Den heliga lågans allé Axel Ebbes gata
Mannen som bryter sig ur klippans väg Fåvitska jungfruns väg Mackleans allé

 

Det var den andra gången denna mandatperiod som Sverigedemokraternas motion bifölls av Vellinge kommunfullmäktige.

 

Gruppledare

Karl-Johan Persson